Background Blogg

Kvinna som dansar

3 animeringar du bör känna till i Powerpoint

PowerPoint innehåller många olika typer av animeringar – allt från hysteriska virvlar och studsar till smaklösa persienner och schackrutor. En animering kan, om den användas rätt, höja din presentation och förtydliga ditt budskap. Den kan också, om den används utan fingertoppskänsla, få din presentation att kännas barnslig, rörig och oprofessionell. Är du osäker rekommenderar vi att du använder den klassiska och väl beprövade regeln ”less is more”. Fyller inte animeringen ett syfte är det bättre att undvika den helt.

Här kommer några exempel på grundläggande animationer som förenklar och förtydligar och som är enkla för dig att använda.

1. Ta fram: En rak och enkel animering som tar fram det du markerat. Har du en slide med mycket information där du vill klicka fram lite i taget funkar den här animeringen fint.

2. Tona: Animeringen har ungefär samma funktion som ”Ta fram” men med en mjukare känsla. Den här animeringen fungerar också bra när du ska plocka fram lite information i taget eller när du vill animera fram infografik. Se till att ställa animeringstiden i animeringsfönstret. Tiden ska kännas naturlig och dina åhörare ska inte behöva vänta på att din slide ska animera klart.

3. Svep: En utmärkt och subtil animering som fungerar fint på linjer och staplar i diagram när du vill att de ska växa fram med en mjuk känsla (Glöm inte att ställa riktningen på animeringen under ”Effektalternativ”!).

Så animerar du i Powerpoint

Under fliken Animeringar hittar du exemplen ovan bland de gröna stjärnorna. Här bestämmer du vilken typ av animering du ska lägga på det markerade objektet. Under knappen Effektalternativ ställer du animeringens riktning när så krävs. I Animeringsfönster ställer du ordningen på sidans animering, om den ska komma vid klick eller automatiskt och hur länge den ska pågå.

Testa och öva

Testa dina animeringar när du övar på din presentation. Känns de krystade eller ta de för lång tid? Förtydligar de eller krånglar de till ditt budskap? Animeringarna ska kännas lika självklara och organiska som ditt budskap och de ska leda betraktarens blick. Välj alltid klassiska och beprövade grepp och undvik saker som snurrar och hoppar.

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA