fbpx

Background Blogg

4 klassiska typsnitt du klarar dig långt med i Powerpoint

Det har blivit dags att välja typsnitt till din presentation. Du skrollar i den långa rullmenyn och mängder av varianter flödar förbi. Raka, sådana med klack, handskrivna, feta och smala men vilket typsnitt passar egentligen bäst för din presentation?

Precis som med bilder och färger i en presentation ska typsnittet vara enkelt att läsa och inte distrahera dina åhörare. PowerPoint har flertalet förprogrammerade typsnitt att välja bland men många upplever dessa som tråkiga, att de saknar karaktär och inte är något att ha. Sanningen är att det bland dessa typsnitt finns några som är perfekta att använda i dina presentationer. De är tydliga och lättlästa och framförallt så är de anpassade både för MAC och PC och de fungerar över flera generationer av PowerPoint.

Läs mer: 3 animeringar du bör känna till i PowerPoint

Arial

Många är det som förälskat sig i Helvetica. Tyvärr är typsnittet inte anpassat både för PC och MAC i Power Point, vilket gör att det inte blir ett optimalt val. Men häng inte läpp för det. Arial är ett skärmanpassat, lättläst och tilltalande alternativ till Helvetica.

Verdana

Det är inte för inte som IKEA valt att arbeta med Verdana. Ett enkelt och tydligt typsnitt som funkar i all kommunikation. De lite bredare mellanrummen mellan bokstäverna gör det lätt att läsa och med Verdana får du också väldigt fina ordbilder. Passar lite bättre i brödtexter än rubriker.

Calibri

Du kanske inte tror det men typsnittet du känner igen som standardtypsnitt i många office-program funkar faktiskt toppen i din presentation. Det är ett mjukt, lättsamt och varmt typsnitt som är framtaget för att läsas på skärm.

Georgia

En av de få typsnitt med klackar som är ritat för skärm och passar alltså utmärkt i din presentation. Ett mer lättläst alternativ till Times New Roman.

Nu kan du testa dig fram, se hur de olika typsnitten ser ut i din presentation och hitta det alternativ som du tycker passar bäst. Känner du ändå att du vill bli lite mer ”wild and crazy” med ditt val av typsnitt, välj då ett med omsorg. Ett felaktigt val kan verkligen ställa till det medan rätt typsnitt kan höja din presentation till en ny nivå. Lycka till!

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA