fbpx

Background Blogg

En hand med sex fingrar

6 saker du inte visste att Powerpoint klarar av

På alla hjärtans dag förklarade jag min kärlek till Powerpoint och berättade om hur jag vid en fika på jobbet myntade uttrycket ”Möjligheternas program”. Läste du texten men blev ändå inte riktigt övertygad kan jag nästan lova dig att du blir det nu. Powerpoint erbjuder massor av möjligheter och här är sex av dem.

Arbeta smart och smidigt med tillägg

Rena guldgruvan för dig som vill jobba både smartare och smidigare i Powerpoint. Tillägg hittar du under Infoga i menyn och ”Hämta tillägg” (eller ”Add-ins” om du har den engelska versionen). Ett tillägg hjälper dig att exempelvis leta upp schyssta designförslag, lägga till onlinekartor eller infoga bilder direkt från en bildbank. Det sista alternativet är något som jag själv ofta använder i mitt arbete.

Pickit, som för övrigt är ett svenskt företag, är ett av dessa tillägg där du får tillgång till obegränsat antal bilder, ikoner och design direkt i Powerpoint. Ett abonnemang ligger från femtiolappen i månaden. Även klassiska Shutterstock har ett tillägg, dock för en liten dyrare peng. ­

Ibland är ju också budgeten begränsad och då är det bra med gratisalternativ. Både Pixabay och PickMeerbjuder liknande tjänster och håller hyfsat hög kvalitet.

3d-grafik

Att kunna lyfta in 3D-grafik i presentationen skapar helt nya möjligheter att visa upp avancerade produkter och teknik. Självklart kan du både med animering och med hjälp av muspekaren rotera din produkt 360 grader. Programmet i sig har också ett litet bibliotek av 3D-animationer att nyttja. Möjligheternas program, I know!

Zooma in som Prezi

Tidigare har Prezi varit ett av få presentationsverktyg där du har kunnat skapa presentationer med ett helt annat upplägg än klassiska Powerpoint och Keynote, som bygger på att visa slides från start till mål. Med effekten Zoom fick jag verkligen en ”What?! Kan jag göra det här i Powerpoint?!”-upplevelse. Zoom gör att du kan skapa ett helt nytt liv i presentationen, den får mer dynamik och du förflyttar dig runt genom att zooma in på sidor. Det finns tre olika typer av zoom-alternativ; sammanfattnings-, avsnitts- och bildzoom. Med hjälp av dessa kan du zooma till och från specifika bilder, avsnitt eller delar av presentationen. Zoom hittar du under Infoga i menyn.

Morfning

Precis som Zoom, gav även morfning mig en riktig wow-upplevelse. Morfning är enkelt beskrivet en övergång mellan två sidor som automatiskt skapar en animering på bilder och text. Ungefär på samma sätt som du skapar animeringar med rörelsebanor. Morfning fungerar om du har ett och samma objekt som ska synas på två slides efter varandra men med en förändring. Exempel på förändring kan vara att flytta objekt från en plats till en annan eller att förstora/förminska objektet. Helt awesome!

Navigerbara presentationer

Hyperlänkar är ett annat smart sätt att göra din presentation mer dynamisk och passar bra när du exempelvis ska använda presentationen som ett säljverktyg. Hyperlänkarna ger dig möjlighet att klicka dig vidare till sidor inom din presentation eller skapa menyer. Du kanske vill kunna gå in mer på djupet på vissa slides och då passar hyperlänkning perfekt. Du kan också bygga upp presentationen som en hemsida där du navigerar helt offline eller där du kan välja om du vill visa en svensk eller en engelsk version innan du börjar ditt framträdande eller ditt möte med kunden.

Jobba smartare tillsammans

Visst skulle det vara skönt att kunna arbeta tillsammans i samma presentation när man arbetar i ett större projekt med flera personer inblandade? Med Powerpoint är det möjligt!

Genom att spara presentationen i molnet kan du, via ikonen i övre högra hörnet i menyn, dela din presentation med andra personer. Om de ska ha möjlighet att kunna redigera och arbeta med presentationen eller bara titta på materialet avgör du själv. Alla inbjudna personer får aviseringar vid nya redigeringar, kan se fullständig lista på aktivitetshistorik och i realtid se var i dokumentet andra deltagare arbetar. Där finns också en gemensam chatt. Supersmart och fungerar även utmärkt vid gemensamma onlinemöten där alla jobba i samma dokument!

Så vad säger du, visst håller du med mig om att det faktiskt är möjligheternas program?

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA