fbpx

Background Blogg

Tre händer som sträcker fram varsitt a4-papper

Gör en handout av din Powerpoint

”Om jag inte skriver all text i presentationen, hur ska jag då kunna skicka ut den efteråt?” är en återkommande fråga vi får under våra utbildningar i Powerpoint.

Vi brukar alltid framhålla skillnaden mellan en presentation och en dokumentation. Presentationen kräver en presentatör och informationen som visas ska förtydliga presentatörens budskap. En dokumentation är något som klarar sig utan ytterligare förklaring – alltså inget som behöver presenteras inför en publik. I presentationen ska mängden information gå snabbt att ta in, för att din publik snabbt kan återgå till att lyssna på dig som presentatör, medan en dokumentation kan gå in på djupet.

Istället för att belamra din presentation med onödig text, detaljerade diagram och små fotnoter som ingen kan läsa kan du istället lägga all text i PowerPoints anteckningar (speaker notes) och sedan exportera ut en pdf som du lämnar från dig efter presentationen eller onlinemötet.

Då får du en enklare handout, som inte kräver särskilt mycket merarbete, där all förklarande information finns med. På så sätt kan din publik fokusera på dig under presentationen och efteråt kan de lätt gå tillbaka till din handout när de vill fördjupa sig, bara friska upp minnet eller föra informationen vidare till kollegor.

SÅ HÄR SKAPAR DU EN ENKEL HANDOUT I PC:

  1. Lägg presentationsmanuset i Anteckningar
  2. Välj ”Skriv ut”
  3. Under skrivare väljer du ”Pdf”
  4. På inställningar väljer du ”anteckningar” istället för helsidesbilder
  5. Sen är det bara att klicka på ”Skriv ut” och du har något att skicka ut till åskådarna.

SÅ HÄR SKAPAR DU EN ENKEL HANDOUT I MAC:

  1. Lägg presentationsmanuset i Anteckningar
  2. Välj ”Skriv ut”
  3. Under layout väljer du ”Anteckningar”
  4. Under rullisten vid ”detaljer” väljer du ”Spara som pdf”

Föredrar du högkvalitativa handouts som representerar ditt varumärke?
Hör av dig så hjälper vi dig!

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA