fbpx

Background Blogg

Ett öga ovanpå lager

Så fungerar markeringsfönster och lager i Powerpoint

Med många objekt och animationer på en slide kan det snabbt bli rörigt. Kanske behöver du sen ändra ett objekt som ligger underst och objekten ovanför måste flyttas åt sidan. Vilket i sin tur kan leda till att det kan vara svårt att lägga tillbaka objekten på samma ställe igen eller helt enkelt resultera i att du oavsiktligt flyttar på ett objekt.

Ja du förstår, helt hopplöst. Men det finns ett väldigt enkelt sätt att lösa det på. I Powerpoint hamnar nämligen varje objekt i ett eget lager. Med funktionen Markeringsfönster får du en överblick och kan enkelt hantera de olika lagren. Här kommer en liten guide till hur du hittar verktyget för Markeringsfönster samt hur du använder det.

 

Markeringsfönstret – steg för steg

 

  1. Under fliken Start väljer du Markera och Markeringsfönster.
    Hitta markeringsfönstret i Powerpoint
  2. Ett nytt fönster öppnas då till höger om arbetsytan. Där visas alla objekt som finns på sliden. I fönstret kan du namnge, visa, dölja och ordna objekt.
  3. För att markera objektet klickar du sen på objektnamnet. Då ser du även på arbetsytan det aktuella objektet som är markerat.
  4. Vill du byta namn på objektet dubbelklickar du på namnet. När önskat namn är angett bekräftar du med Enter. Med förklarande namn blir det tydligt och enkelt att hålla isär de olika objekten.
  5. På ögonsymbolen till höger om namnen tänder och släcker man objekten. Genom att släcka objekt du inte arbetar med kan du enkelt göra ändringar utan att riskera att oavsiktligt flytta position på övriga objekt som kanske är placerade ovanpå eller under.
  6. Har man släckt många objekt tänder man dem snabbt igen genom att klicka på Visa alla. Eller motsvarande dölja alla på knappen Dölj alla.
  7. Vill du istället sortera objekten och byta plats på dem så markerar du objektnamnet för att flytta dem framåt eller bakåt med hjälp av pilarna i övre högra hörnet. Man kan också markera, dra och släppa dem där man önskar.

En litet bonustips är att döpa dina lager. När det sen är dags att animera så hittar du enkelt dina objekt och kan redigera eller byta plats på dem.
OBS! Detta är särskilt viktigt om du skall använda dig av övergången morph.

Lycka till med användningen av din nya PowerPoint-skill!

Vill du lära dig mer om Powerpoint?
Kolla in vår DIGITALA POWERPOINTSKOLA

Lästips: SÅ BESKÄR DU BILDER I POWERPOINT