fbpx

Background Blogg

Bild på en whiteboard-tavla med texten "Whiteboard versus Powerpoint" skriven på

Ska man använda whiteboard istället för Powerpoint när man presenterar?

Att Jeff Bezos förbjudit PowerPoint på Amazon har det skrivits en hel del om de senaste månaderna. Andra verkar ta rygg på det beslutet, nu senast InVisions VD Clark Valberg. Bezos har vi skrivit om här sedan tidigare men Valbergs idéer är också intressant att titta närmare på.

Enligt Valberg själv vill han numera att presentatören ska skissa fram sin presentation eller sin idé. Ta hjälp av enbart en whiteboard och penna helt enkelt. Det ska hjälpa presentatören att finslipa sitt tänkande, hjälpa åhörarna att förstå tankeprocessen och ska kännas mindre formellt och därför bjuda in till mer diskussioner.

Det här är ju en intressant vinkel, men som nog inte är optimal i alla lägen. Vid ett säljmöte kanske man som säljare inte framstår som fullt lika seriös om man sliter fram en penna och skissar upp sin presentation. Som VD kanske man inte vill försöka skissa fram sin presentation under bolagsstämman.

Men det finns lite dolt guld här.

Att skissa fram sina idéer (inför en grupp eller ensam) kan vara en bra start innan du skapar din presentation även om det inte passar som presentation. Den friare formen gör att du lättare kan justera och finslipa dina tankar, det blir inte lika inboxat och fyrkantigt som det lätt kan bli om du sätter dig och försöker skapa något direkt i PowerPoint. Och gör du det inför en grupp är det också en lägre tröskel för dem att kliva över och bidra med sina idéer och tolkningar – en skiss som du skapar framför dem är inte lika ”satt i sten” som en färdig PowerPoint.

En annan fördel med att skissa fram idéerna är att du håller nere detaljerna. Konceptet du sedan flyttar över till din PowerPoint är troligen mindre plottrigt än om du bara gått loss direkt i PowerPoint med pilar, clipart, stockfoton och textblock i överflöd. Din publik kommer vara tacksam.

Sist men inte minst – det kommer göra att du verkligen kan ditt ämne. När du vrider och vänder på idén och försöker distillera den till något så simpelt som en skiss kommer du få bättre grepp om vad essensen faktiskt är i det du vill få sagt. Borta är allt onödigt som åkte med av bara farten tidigare.

Och sen är du redo att faktiskt skapa din mästerliga, snygga, fenomenala och oemotståndliga PowerPoint. (Ibland vill man ju faktiskt presentera något vassare än en handritad skiss.)

Känner du att du inte riktigt lyckas nå upp till en mästerlig, snygg, fenomenal och oemotståndlig PowerPoint? Hör av dig, vi gillar utmaningar!

Författare: Marcus Christiansen