fbpx

Background Blogg

Bild på gammal hasselbladkamera

Vilket bildformat ska jag välja i min Powerpoint?

Det här med bildformat kan lätt kännas övermäktigt med många alternativ att hålla koll på. I Powerpoint är du lite begränsad i vilka format du kan välja, men här listar vi de format som funkar finfint – och när du ska använda vad!

JPEG

JPEG är optimerat för fotografier och det bästa av dessa fyra alternativ för vanliga foton. Formatet komprimerar foton bättre än sina format-konkurrenter och blir därmed också mindre i filstorlek. Använd alltid JPEG om det är ett vanligt foto. Däremot klarar Powerpoint inte av att läsa av eventuella banor i din JPEG, så vill du ha en frilagd bild så är nästa alternativ på listan ett bättre val.

Läs mer: Så väljer du bilder till din presentation

PNG

Vill du infoga en frilagd bild utan bakgrund i Powerpoint så är PNG formatet för dig. Har du en äldre version av Powerpoint så kan PNG också vara det bästa formatet att infoga ikoner, illustrationer och logotyper i.

Läs mer: Hitta bilder till din presentation – gratis!

SVG

Har du en nyare version av Powerpoint så är SVG ett väldigt bra format. SVG funkar bäst för grafik så som enklare illustrationer, ikoner och logotyper. Använder du SVG kan du sedan ändra storlek och ändra färger på dina objekt utan förlorad kvalitet.

GIF

GIF är ett något föråldrat format som bör användas sparsmakat. Välj hellre JPEG eller PNG om du har möjlighet. Skulle det vara så att du har en enklare rörlig bild i GIF så kan du dock använda den i Powerpoint.

Sådär – nu har du koll på hur du ska tänka med bildformat nästa gång du öppnar PowerPoint!

Läs mer: Fem tips när du ska animera din presentation

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA