fbpx

Background Blogg

man håller fram ett kort som talarstöd med företaget Backgrounds logotyp på

Gör du skillnad på talarstöd och publikstöd?

Man talar ofta om Powerpoint och slideshows som talarstöd – men är det verkligen talarstöd eller är det publikstöd? Här går vi igenom hur vi ser på de två begreppen!

Vad är talarstöd?

Talarstöd bör, precis som det låter, vara ett stöd för talaren. Det ska hjälpa hen att hålla sin röda tråd och veta vad hen ska säga härnäst i presentationen. En skicklig talare har i förväg lärt sig sin presentation och har en tydlig struktur. Några väl valda stödord som kan läsas diskret och smidigt borde räcka som påminnelse om hjärnan går i baklås.

Vad är publikstöd?

Publikstöd – stöd för publiken helt enkelt! Det här ska hjälpa och lyfta din presentation genom att förtydliga det du vill förmedla. Publikstödet är det du kan blåsa upp visuellt i din Powerpoint.

Talarstöd på slides

Det här är alltför vanligt och något vi stöter på regelbundet i vårt arbete. Som talare har man valt att plocka in stora delar av det man ska säga så att man har sina slides som talarstöd och enkelt kan läsa innantill.

Visst kan det kännas smidigt men vad får det för effekt? Det håller dig från att lära dig presentationen utantill. Om du kan läsa innantill ”tvingas” du inte att lära dig ditt manus som ett rinnande vatten. Istället står du kanske där och läser från samma slide som hela publiken nu läser, och istället för att det du säger förstärks av en väldesignad presentation konkurrerar du plötsligt med dina egna slides. Åhörarna hoppar mellan att läsa innantill och att lyssna på dig och går sedan därifrån utan att ha kunnat koncentrera sig på budskapet fullt ut.

Publikstöd på slides

Så nu är vi överens om att vi skippar talarstöd på våra slides va? Härligt! Istället petar vi ner vårt talarstöd på små talkort vi har i handen eller i Powerpoints ”Speaker Notes”-funktion. På våra slides kör vi istället med att lyfta fram det allra viktigaste så att vår publik kan plocka upp informationen fort och sedan lyssna vidare på oss – och förstå allt ännu bättre!

Läs mer: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide

Författare: Marcus Christiansen