fbpx

Background Blogg

nio tärningar uppradade tre i rad, med olika antal prickar synliga

Så skapar du roligare punktlistor i Powerpoint

Bullet points, eller punktlistor som vi säger på svenska, förknippas kanske mest med en tråkig, torr och typisk PowerPoint. En grå bakgrund med en lång lista som ord för ord redogör för det som presentatören säger. Punktlistor är inte speciellt inspirerande för någon och bör i största möjliga mån undvikas om du vill engagera dina åhörare.

Som presentatör är det bra om du ställer dig själv frågan om punktlistan verkligen är nödvändig. Kan du förmedla känslan och budskapet med något mer visuellt tilltalande? Kom ihåg att din presentation ska förenkla och förtydliga det du som presentatör säger. Skriver du ner allt i en punktlista kommer din publik att börja läsa och sluta lyssna. Publiken ska på bara några sekunder förstå innebörden av din slide så att de snabbt kan rikta uppmärksamheten mot dig igen.

Så, hur kommer man ur punktliste-träsket?

  • Finns det nyckeltal och värdeord du kan blåsa upp på din slide?
  • Beskriver punktlistan en känsla eller ett skeende du bättre kan fånga upp med infografik, en illustration eller en visuellt slående bild? Det finns gott om tjänster som helt gratis eller för en billig peng förser dig med grafik, foton och rörlig bild till din presentation. Dessutom har du säkert en smartphone med duglig kamera. Ut och fota, vettja!

Börja gärna med en snabb skiss på ett papper innan du börjar leta material. Då fastnar du inte i detaljer och du har en klar bild av vad du är ute efter innan du börjar gräva i utbudet på nätet.

Läs mer: Hitta bilder till din presentation – gratis!

Vill du fortfarande ha en punktlista? Här får du några tips på hur du gör dem roligare:

  • Håll ner antalet punkter till ett fåtal.
  • Skriv ut nyckelord istället för hela meningar.
  • Istället för det klassiska upplägget med en lodrät lista kan du använda PowerPoints formverktyg och rita upp större cirklar och lägga in texten inuti. Animera sedan fram punkterna allt eftersom du talar för att inte förvirra publiken.
  • Hitta roliga bilder med geometriska former där du kan lägga in informationen.

Författare: Daniel Garpebring