fbpx

Background Blogg

Powerpoint 4:3 eller 16:9

4:3 eller 16:9?

I Powerpoint kan du fritt välja vilket format du vill ha på din presentation, men vanligast är de två olika standardformaten 4:3 och 16:9. Vi reder här ut begreppen och förtydligar vilket du bör använda och hur valet påverkar din presentation.

Vi börjar med att bekanta oss med betydelsen av begreppen. Siffrorna anger förhållandet mellan bildens bredd och höjd och definierar alltså inte några exakta mått i pixlar eller centimeter. Formatet 4:3 är ursprungligen framtaget för TV och användes fram till 1950-talets början även uteslutande till film. Så småningom upptäcktes det att en bredare bild, så kallad Widescreen eller 16:9, gav en betydligt bättre användarupplevelse och idag är formatet standard för TV- och datorskärmar. 2013 blev 16:9 även standard i Powerpoint.

Många Powerpoint-mallar som har några år på nacken brukar ofta vara i formatet 4:3. När vi tillsammans med en kund arbetar fram en en ny mall eller justerar i en befintlig brukar vi alltid rekommendera att göra mallen i standardformatet 16:9, vilket är mycket bättre kompatibelt med moderna skärmar som smartphones, datorer, tv-skärmar och projektorer. Både när du ska presentera fysiskt och vid onlinemöten.

Vad händer då om du visar en presentation med upplösningen 4:3 på en skärm anpassad för 16:9?
Jo, du kommer att få svarta tomrum på varje sida av bilden som fyller ut den yta som saknas. Visar du istället 16:9 på en 4:3-anpassad skärm blir tomrummet ovan och under bilden. I vissa fall justeras bilden till bildytan och bilden blir istället utdragen på bredden eller på höjden, vilket kan se konstigt ut.

 

Två varianter av 16:9

I Powerpoint finns det två varianter av 16:9-storlekar; Bildspel på skärmen 16:9 och Bredbild 16:9 (standard sen Powerpoint 2013). Skillnaden mellan de två är inte så stor. Utrymmet på skärmen är densamma för båda formaten men i den äldre varianten, Bildspel på skärmen 16:9, behöver du i allmänhet använda en mindre teckensnittsstorlek än på standardformatet. Den äldre har lika bredd som på 4:3 medan den nya har lika höjd.

 

Konvertera till 16:9

Ska du konvertera din 4:3-presentation är det enklast att göra det till standardformatet Bredbild 16:9 eftersom det påverkar layouten minst. Den vertikala powerpointstorleken blir oförändrad och du behöver heller inte justera typsnittsstorleken. Men det är aldrig någon Quick-fix att uppdatera en presentation till nytt format. Text, bilder och objekt behöver justeras och anpassas. Har du exempelvis en mall där en bård i form av en våg eller liknande ligger i nederkant kommer tyvärr detta objekt bli skevt och måste alltså monteras in på nytt i den nya mallen.

 

Undantag

Använder du däremot iPads som presentations- eller säljverktyg så finns det god anledning att använda formatet 4:3 eftersom iPad är en av få enheter som inte använder Widescreen-formatet.

Specialskärmar, skärmväggar och äldre projektorer kan också använda 4:3. Bäst är att helt enkelt att anpassa formatet till den skärm där just din presentation ska visas.

 

Tänk på!

Viktigt att tänka på om du har gjort en uppdatering av din presentation i 4:3 till en ny med 16:9 är att komma ihåg att rensa bort alla äldre versioner och presentationer så att de gamla och nya mallar blandas med varandra, det blir aldrig bra.

Inställningarna för bilstorlek hittar du i menyn under Design, Bildstorlek och välj önskat format.

Lycka till!

 

Lästips: Powerpointmallar – så bra eller dåliga som du gör dem
Lästips: Linjera och justera dina objekt i Powerpoint