fbpx

Background Blogg

Bildmissar i powerpoint

7 vanliga bildmissar i Powerpoint, och hur du undviker dem

Att använda bilder i din presentation är något vi verkligen rekommenderar. Varför fylla dina slides med mängder av text och information när en bild på ett ögonblick både kan berätta en historia och förstärka det budskap du vill förmedla till dina åhörare? Det visuella är också en viktig del av presentationen. Tillsammans med storyn förstäker bilder budskapet och så att dina åhörarare minns presentationen bättre och under en längre tid. Men det kräver också att du jobbar med bilder på rätt sätt. Vad ska du då tänka på när du formger din slide för att ge ett visuellt impact? Här följer 7 tips för att skapa bättre slides med bilder.

 

1. Låt bilderna ta plats

När det gäller presentationer skapas de allt för ofta med alldeles för mycket text och som grädde på moset lägger vi en bild på den enda tomma ytan som finns kvar på din slide. Vi verkar vara rädda för tomrum. Tänk i stället tvärtom. Låt bilden ta plats över hela presentationsytan och skala ner mängden text. På så sätt kommer åhöraren att förstå budskapet mycket enklare och dessutom lyssna på dig som talare i stället för att försöka fokusera på allt innehåll.

 

 

2. Håll nere antalet bilder

Katter i Powerpoint

När du börjar känna dig mer bekväm att arbeta med bilder i din presentation bör du också tänka på att inte fylla din slides med FÖR många bilder. Ska du till exempel presentera ditt företags vision, lägg inte alla delar på en och samma slide. Dela upp dem i stället. Slides är gratis och det blir mycket tydligare för åhöraren att hänga med i budskapen i din presentation.

 

 

3. Linjera och justera dina bilder

Linjera och justera bilder i powerpoint

De alla flesta mallar i Powerpoint har ett väl utarbetat system med stödlinjer. Stödlinjerna gör det enklare för dig att veta vart du ska placera din text och dina bilder.  Att arbeta med stödlinjer och justera och linjera dina objekt med varandra gör stor skillnad på om din presentation känns professionell eller inte.

Lästips: Linjera och justera objekt i Powerpoint

 

 

4. Undvik cliparts

Clipart I Powerpoint

Vi vet att det både kan vara lockande och kännas kreativt att använda ClipArt-illustrationer i din presentation men det får tyvärr helt motsatt effekt. Presentationen kommer istället att uppfattas som oseriös. Använd hellre riktiga fotografier. Tänk på att de ska följa företagets visuella identitet. Om inte företaget du jobbar på redan har en bank med bra bilder kan du i nästa punkt få tips om gratis bilder. I Powerpoint finns numer även ett begränsat galleri med ikoner och bilder att välja bland.

 

 

5. Vattenstämplar

Ta bilder från nätet i powerpoint

 

Det är att lätt tro att Google är en bildbank men så är dock inte fallet. På de flesta bilder gäller upphovsrättslagen och då har du ingen rätt att använda dem. Det borde vara en självklarhet i de fall bilderna även innehåller vattenstämplar. Saknar ditt företag en bildbank eller en prenumeration på en bildbankstjänst som exempelvis Shutterstock eller Adobe Stock finns flera bra bildtjänster med gratis bilder. Flera av dem kan du hitta här: ”Hitta bilder till din presentation gratis”

 

 

6. Bilder och tomrum för text

Katt som gömmer sig i Powerpoint

Ska du placera text på en bild behöver du välja ett alternativ där det finns mycket ”tomrum” ­­– alltså en yta i bilden med lugnare innehåll, både färgmässigt och miljömässigt. Är bakgrunden för rörig, blir det svårt att läsa texten. Tänk gärna på att lämna lite extra luft för justerade texter eller språkversioner med längre textrader.

 

 

7. Skeva inte bilderna

Skeva bilder i powerpoint

Sist men inte minst – beskär dina bilder på rätt sätt. Drar du direkt i sidorna på bilden skevas den och proportionerna förändras. Hur du gör hittar du i detta inlägg.

 

 

Tänk också på det här!

Var noga med att bilden du använder håller hög kvalitet, både i upplösning och visuellt bildspråk. I inlägget ”Guide till bra och dåliga bilder i Powerpoint” hittar du många smarta tips om hur du väljer rätt bild till din presentation.

Lycka till!

 

Vill du ha hjälp med just din presentation?
Hör av dig så kikar vi närmare på den tillsammans.