fbpx

Background Blogg

Barn som håller för ansiktet

Hantera nervositet vid presentationer

Det sägs att de flesta människor skräms mer av tanken på att tala inför publik än inför tanken på att dö. Om du känner nervositet inför att hålla presentationer är du med andra ord inte ensam. Vi går igenom hur du kan minska kallsvetten och ta kontroll över dina presentationer!

Om du vet vad du ska säga minskar din nervositet

Börja med att lära dig ditt material utantill. Ju bättre du kan ditt manus desto säkrare kommer du känna dig. Ju säkrare du känner dig desto naturligare kommer din presentation bli och desto säkrare kommer du känna dig. En god cirkel helt enkelt!

Läs mer: Använd rösten på rätt sätt när du presenterar – 5 användbara tips!

Hitta källan till din nervositet

Försök att känna efter – Vad grundar sig din rädsla i? Om du har lärt dig ditt material tillräckligt bra  handlar det förmodligen om att du är orolig över vad som ska ske när du väl står framför dina åhörare – att du ska göra något misstag som de kommer döma dig för.

Kom ihåg att dina åhörare inte vet vad du ska säga. Om du glömmer att säga något eller tappar bort dig lite i din presentation har de troligen ingen aning om det. Och även om de skulle märka av det är det lugnt – alla talare tappar bort sig någon gång. De som tar det med en klackspark och sedan kör vidare framstår som proffs.

Slappna av innan presentationen

Den mest stressande stunden är minuterna innan du ska börja tala. Hitta en lugn plats där du kan vara i fred och varva ner innan din presentation. Det kan vara en kort promenad utomhus, att du stänger in dig i ett tyst rum eller bara står en stund för dig själv om du inte har tid eller möjlighet att göra mer än så. Det viktiga är att fokusera på att slappna av i kroppen. Andas djupt och långsamt ifrån magen några gånger. Visualisera applåderna efter din presentation och välj ett mantra som du upprepar i ditt huvud. ”Det här kommer bli fantastiskt”, ”vad kul det här ska bli” och liknande mantran kan kännas löjliga men ge det en chans – ett positivt mindset innan du kliver upp och presenterar kan lyfta hela upplevelsen för både dig och din publik. ”Tänk om det här går fantastiskt” är betydligt mer hjälpsamt än ”tänk om det här går fel”.

Läs mer: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide!

Ingen annan vet att du är nervös

Man kan inte tro det när de kliver upp på scenen men även personer som Warren Buffett, Barack Obama och Richard Branson blir nervösa när de ska tala inför publik – och det samma gäller dig. Ingen i publiken vet att du är nervös, så se till att du förbereder dig ordentligt inför din presentation och slappna sedan av i vetskapen om att den enda som märker nervositeten troligtvis är du själv.

Och kom ihåg – det här kommer bli fantastiskt!

Författare: Marcus Christiansen