fbpx

Background Blogg

Flicka med glasögon håller upp en bok framför ansiktet

Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide!

Okej, du har din PowerPoint redo med struktur, snygg design och ett genomtänkt manus men nu står du inför utmaningen att lära dig allt utantill. En tanke som kan kännas övermäktig. Men oroa dig inte – vi har några knep som hjälper dig på vägen.

Allt blir lättare i småsteg

Att lära sig en hel text i ett svep är omöjligt (om man inte besitter superminne, men de flesta av oss gör ju inte det). Börja med att gå igenom ditt material grundligt och dela upp det i lagom stora bitar som gör det lättare komma ihåg innehållet. Finns det naturliga uppdelningar du kan göra? Var ser du pauser eller övergångar i det du ska berätta? Använd dig av dem, ju naturligare dina uppdelningar blir desto lättare blir det att lära sig.

Träna som du tänker tala

Ett vanligt misstag är att försöka memorera en presentation genom att läsa hela manuset tyst för sig själv. Det är behagligare och man kan träna på sin presentation var som helst utan att störa andra. Du kommer att lära dig presentationen men det finns ett problem – det fungerar inte särskilt bra. Det finns bättre metoder.

Ta dig an ditt manus steg för steg utifrån de uppdelningarna du redan har gjort. Läs högt – du kan med fördel öva som om du står inför din publik redan från början. Tänk in hur du använder din röst och rör dig gärna som du planerar att göra på scenen. Ju tidigare du knyter ihop din röst och ditt kroppsspråk med talet desto bättre kommer du minnas allt när det är dags.

Läs mer: Hantera nervositet vid presentationer

Lägg undan manuset och spela in

När du har tagit dig igenom manuset några gånger är det dags att spela in din presentation. Spela in hela din presentation i ett svep så som du skulle talat om du stod på scenen. Att höra sin egen röst på inspelning är sällan honung för själen men det fyller ett viktigt syfte här – nämligen att vänja dig av med det skrivna manuset. (Självfallet kan du ha stödord på talkort vid presentationen men de ska du inte ta hjälp av förrän du redan kan ditt manus utantill.)

Läs mer: Var normal – överdriv ditt kroppsspråk

Ta hjälp – av dig själv

Nu är det dags att lägga bort det skrivna manuset och försöka presentera utifrån minne. Du kommer tappa bort dig här men du är ett steg närmare målet att lära dig allt utantill, så kämpa på. Börja presentera första två, tre meningarna och spela sedan upp din inspelning för att se att du kom ihåg rätt. När du tappar bort dig trycker du igång inspelningen, hör vad du ska säga och upprepar det. Arbeta igenom presentationen på det här viset tills du inte längre behöver förlita dig på inspelningen.

Bonusknep: filma

Om du har möjlighet, filma dig själv för att se hur du använder ditt kroppsspråk och hur du kan justera det. Skriv ner vad du gör för miner och kroppsspråk som passar bra ihop med det du säger, men även sånt som passar mindre bra. Alla har vi nervösa tics till en början. Kanske fingrar du på en ring eller väger fram och tillbaka mellan fötterna. Det är sånt som kan bli distraherande för publiken och det vill vi så klart undvika.

Det är alltför vanligt att man nöjer sig med att veta ”ungefär vad man ska säga” eller läser innantill. Resultatet brukar bli en rörig och stundtals osammanhängande presentation där budskapet blir otydligt – och då är ju presentationen ganska bortkastad, eller hur?

Ta tillvara på knepen vi gått igenom här så kommer du att lära dig din presentation utantill och vara en av få talare som får fram sin poäng!

Läs mer:
Anpassa presentationen efter publiken
Använd rösten på rätt sätt när du presenterar – fem användbara tips
Var normal – överdriv ditt kroppsspråk

Författare: Marcus Christiansen