Background Blogg

Vilken presentatörstyp är du?

Alla människor är olika – inga konstigheter med det. Samma gäller också vår roll som presentatör. Det går inte att skapa en ”så-här-blir-du-en-exemplarisk-presentatör”-maskin som spottar ur sig homogena fullblodsproffs. Vi kan få mängder av värdefulla tips, som självklart stärker och hjälper oss i vår roll, men i slutändan kommer en väldigt emotionell person ge en mycket mer passionerad presentation än en logisk person, vars presentation blir mer faktabaserad.

Detta är något som Gavin McMahon på Make A Powerful Point fått erfara efter många år i branschen. Utifrån erfarenhet har han skapat sex olika typer av presentatörer. Om du är medveten om vilken typ av presentatör du själv är hjälper det dig att utvecklas och du kan enklare lyfta dina styrkor och undvika dina svagheter.

Coachen

En energisk och personlig talare som med ett smittande engagemang enkelt får med sig publiken i matchen. Ibland kan hen dock ha en tendens att i all iver ”springa ifrån” sin publik. Coachen brinner för sitt ämne men tappar snabbt glöden om inte publiken bjuder på lika mycket energi tillbaka.

Tips till coachen: 8 tips – interagera med publiken under presentationen

Uppfinnaren

Har lätt för att leta fram och presentera vass och intressant fakta kring sitt ämne, men är inte den som själv gärna står framför en publik. Uppfinnaren har svårt att lära sig långa textmanus och känner sig trygg med talkort eller liknande.

Tips till Uppfinnaren: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide

Rådgivaren

På ett vältaligt och organiserat vis pratar gärna Rådgivaren om olika idéer, både inför en stor eller liten grupp av människor. Hen levererar en strukturerad och genomtänkt presentation men har svårare att engagera sig med sin publik. Har ibland en tendens att kännas lite formell och stel.

Tips till Rådgivaren: 7 kraftfulla tips – Så fångar du din publik

Berättaren

Den naturliga talaren, född till att presentera, och som alltid levererar en historia med mycket känslor. Använder ofta stora och känslomässiga ord och har lätt att vinna över publiken till sin sida. Dock så har Berättaren en tendens att fördjupa sig lite för mycket i ämnet och lägger till onödiga detaljer, vilket gör att hen ofta förlorar strukturen i presentationen.

Tips till Berättaren: Så fyller du din presentation med relevant innehåll

Läraren

Här har vi typen som inte drar sig från att hålla långa presentationer. Och då menar jag lååååånga presentationer. Gärna om invecklade och avancerade ämnen. Använder mycket metaforer, talspråk och mängder av diagram och tabeller. Läraren bryr sig ibland lite för mycket om själva innehållet än publiken.

Tips till Läraren: Så skapar du roligare punktlistor i PowerPoint

Koordinatorn

Om Koordinatorn får önska befinner hen sig hellre i publiken än framför dem. Väl uppe på scenen levereras alltid välstrukturerade, organiserade och genomtänkta presentationer.

Tips till Koordinatorn: Hantera nervositet vid presentationer

Så, vilken presentatörstyp är du?

Författare: Mia Jackson